Hoe jij als mantelzorger je zorgplezier kunt vergroten

“Zooo, pittig”, “Wel zwaar zeker?” “Ik weet niet of ik dat vol zou houden?”

Als je vertelt dat je mantelzorger bent, is de eerste reactie vaak een zorgelijk gezicht.

Veel mantelzorgers worden daar een beetje kriegel van. Het doet geen recht aan de voldoening die het geeft, de relatie die zich heeft verdiept, de waardering die ze ook ontvangen.

Tuurlijk, het vraagt veel tijd en energie. En af en toe valt het ook zwaar. Zeker als je er ook betaald werk hebt. Maar het zijn twee verschillende dingen, die naast elkaar kunnen bestaan. Voldoening én belasting. Liefst een beetje in verhouding.

Hoe zorg je voor een dagelijkse portie voldoening?

Aan de belasting kun je maar in beperkte mate iets doen. Maar je dagelijkse portie voldoening, daar kun je wel degelijk op sturen. Een belangrijk ingrediënt, zijn je eigen verwachtingen. Stel jezelf haalbare doelen, zodat je tevreden kunt zijn over je eigen inspanningen. Dat geeft voldoening!

Een ander, onmisbaar, ingrediënt zijn de ‘mooie momenten’. Niet voor niets het thema van de Dag van de Mantelzorg dit jaar. 80% van de mantelzorgers geeft aan dat nodig te hebben om de zorg vol te kunnen houden.*

Wat zijn dan die mooie momenten?

Dat bepaal jij zelf. Het kan de blik van herkenning zijn, die je ineens bespeurt. Het kan het hanepoterige bedankbriefje zijn. De onverwachte knuffel. Het compliment dat je krijgt van een zorgverlener. Het blije gezicht van de ander. Zelf krijg ik de laatste jaren met Valentijnsdag een heel lief briefje van mijn zus. Ik bewaar ze allemaal.

Wat schiet jou te binnen als je dit leest?

Een ding is zeker, de voldoening en de mooie momenten zijn de benzine van de mantelzorgrelatie. Dat maakt dat het de moeite waard is en dat je het (toch maar) volhoudt. Niet de volle wasmanden, de doktersconsulten, de administratie voor het PGB en al die andere zaken die gewoon gedaan moeten worden. Gelukkig ervaart 90% van de mantelzorgers mooie momenten tijdens het zorgen.*

Ik wil er meer!

Maar wat nu als jij (te) weinig of nooit mooie momenten ervaart? Of je wilt er gewoon meer?

Tweederde van de mantelzorgers ervaart dat ze invloed hebben op het creëren van mooie momenten*.

Alle reden om eens een of meer van de volgende tips toe te passen.

 

TIPS VOOR MOOIE MOMENTEN

  1. Zorg voor quality time

Besteed niet al je beschikbare tijd aan alle dagelijkse dingen die moeten gebeuren. Hou tijd over voor een kopje thee, een wandeling, een uitje, zo mogelijk een goed gesprek. Hoe dan?

Twee woorden met een magische uitwerking. DELEGEREN en LOSLATEN.

Want: iemand anders kan ook iets doen. Niet perfect is ook goed. Een andere manier dan de jouwe kan ook werken. Probeer het gewoon. Oefening baart kunst.

  1. Ga voor klein geluk.

Ontwikkel je opmerkzaamheid voor kleine geluksmomentjes. Momenten van ontroering, humor of een klein gebaar. De onverwachte hand op je arm, je vader die weer in Sinterklaas gelooft, je kind dat je de liefde verklaart…

Het helpt ook als je je verwachtingen bijstelt. Kijk vooral wat er nog wél mogelijk is.

Nee, je demente moeder kan geen kerstliedjes meer zingen. Maar haar glimlach als ze de muziek hoort, is ook veel waard.

Tuurlijk was je graag nog uit eten gegaan met je partner. Maar samen genieten van meegebracht lekkers kan ook heel gezellig zijn.

Heel jammer dat jouw zus nooit op je kinderen zal kunnen passen. Maar jouw kind dat haar geduldig een spelletje uitlegt, kan je ook een warm gevoel geven.

  1. Zet een ijsbreker in

Niet iedereen die zorg ontvangt kan (nog) goed contact maken. Positieve momenten kun je in zekere mate “maken” door iets in te zetten wat reactie uitlokt. Huisdieren (vooral aaibare) werken vaak goed. Neem je hond mee of leen er een. Kleine kinderen breken ook vaak het ijs, zeker bij ouderen.

Muziek is een veel te weinig gebruikt middel. Het lokt reacties uit, je kunt erop bewegen, meezingen en het schept een gezellige sfeer. De positieve werking bij dementerenden is al vele malen aangetoond. Ga op zoek naar wat werkt!

  1. Zorg dat je voldoende rust krijgt.

Als je (over)vermoeid bent, is niets meer leuk. Dan is het enige wat je blij kan maken, dat je eindelijk naar bed mag.

 

Ben je benieuwd naar de ervaringen van andere mantelzorgers? Zoek je inspiratie? Er zijn steeds meer bloggers actief. In deze selectie vind je vast wel iemand die je aanspreekt of die in een gelijksoortige situatie zit.

 

*bron cijfers: Nationaal Mantelzorgpanel, november 2017.