Meer regie, minder stress!

Hoe je het verborgen energielek dichtspin in het web

Elke mantelzorger weet dat (ver)zorgen tijd en energie kost. En ja, daar word je soms moe van. Maar de meeste mantelzorgers geven aan dat het andere zaken zijn die hen serieuze stress en kopzorg bezorgen.

Relatieperikelen bijvoorbeeld, met de zorgbehoevende of met de familie.

Gebakkelei met instanties. Zorgen over de toekomst. Strubbelingen met hulpverleners. Financiële zorgen.

Het gaat dan over het ‘managen’ van de zorgsituatie. Over inzicht en overzicht hebben, over plannen en keuzes maken, over voeling houden met behoeften, wensen en dromen, over omgaan met spanning en onzekerheid, over samenwerken en conflicthantering.

Hoofd van het MantelzorgMT

Eigenlijk vormt elke mantelzorger in zijn eentje een heel managementteam!  Je bent tegelijk zorgmanager, relatiemanager, procesmanager, financieel manager, personeelsmanager en ga zo maar door.

Als het meezit is de naaste waar je voor zorgt je gespreks- en samenwerkingspartner. In veel gevallen is die daar echter niet of niet voldoende toe in staat. En dan is het eenzaam aan de top.

In alle aandacht die er momenteel is voor (dreigende) overbelasting van mantelzorgers gaat de aandacht vooral naar de ‘feitelijke’ kant van het zorgen. De zorguren die de mantelzorger maakt.

Soms gelukkig ook over de relationele kant en de mentale druk die het geeft om je verantwoordelijk te voelen voor het welzijn van de ander.

Maar zelden of nooit lees je iets over de stress die het geeft om in je eentje het mantelzorgMT te zijn.  Een energielek dat vaak verborgen blijft. Eigen regie  is een mooi principe,  maar het betekent wel dat je van heel veel markten thuis moet zijn.

Managementondersteuning maakt zorgen lichter

Wat je nodig hebt is managementondersteuning. Want wie kan deze uitgebreide functieomschrijving nu helemaal in zijn eentje uitvoeren?

Personele steun is natuurlijk superfijn. Experts, vrijwillig of betaald, die je op deelgebieden ondersteunen.  Daarnaast heb je iets aan tools, software en hulpmiddelen die je taken inzichtelijk maken en verlichten. Ik ga daar regelmatig aandacht aan besteden.

Om je regierol als hoofd MT te verlichten, heb ik het Dagelijkse Dashboard voor de mantelzorger ontwikkeld. Een hulpmiddel dat je informatie geeft, op basis waarvan  jij kunt managen.

Want hoe beter jij de regie houdt, hoe minder je geleefd wordt en hoe minder stress je ervaart. Zodat je de energie overhoudt voor plezierige momenten met degene(n) waar je van houdt!

Maak kennis met het Dagelijkse Dashboard tijdens het eerstvolgende mantelzorgwebinar. Je gaat er meteen zelf mee aan de slag.

Doe je mee?

Schermafbeelding 2014-01-12 om 17.46.08_2

Next Article3 voorwaarden om een gelukkige mantelzorgende moeder te zijn