Is mantelzorg je leven of een deel van je leven?

6 adviezen om je veerkracht te behoudenveerkracht

Ervaringsdeskundige Marjo Brouns is er heel duidelijk over in het vierde mantelzorgwebinar. De zorg voor haar man vormt een belangrijk deel van haar leven, maar ze laat de mantelzorg haar leven niet overheersen. Ik denk dat die instelling voor een groot deel haar veerkracht en positiviteit verklaart.

Een belangrijke strategie ook, om werk en mantelzorg goed te kunnen combineren. De praktische adviezen uit het webinar vat ik hier kort voor je samen. Voor meer toelichting kun je het webinar beluisteren.

Hoe blijft je werk een energiegever?

Vaak ben je al heel blij als je op je werk afspraken kunt maken die je meer flexibiliteit geven. Zie ook het artikel ‘Spreken is zilver...’ Maar laat het daar niet bij!

Je werk biedt een omgeving om je te ontplooien en je talenten te ontwikkelen. Juist voor mantelzorgers vormt het een belangrijk stuk eigen leven. Bovendien, als je doet wat je leuk vindt, krijg je er ook energie van.

Bij leidinggevenden en collega’s zie je vaak de neiging een mantelzorger de ontzien. ‘ Die heeft het al zwaar genoeg’. Of men is bang dat verantwoordelijke taken zullen lijden onder onregelmatige aanwezigheid. Maar voor je het weet werk je onder je niveau en stof je langzaam onder.

Maak duidelijk wat je ambities zijn en dat je volwaardig wilt functioneren en bespreek samen wat een werkbare vorm is om dat te realiseren. Je werkgever heeft er ook alle belang bij om jouw volle potentieel te benutten!

Is minder werken een goede oplossing?

Veel mantelzorgers gaan minder werken of stoppen helemaal. Marjo vindt het begrijpelijk, maar (in zijn algemeenheid!) niet verstandig. Als de zorg een te groot deel van je leven beslaat, ben je niet meer in balans. Van je werk krijg je energie (als je punt 1 goed geregeld hebt) en die heb je hard nodig.

Bovendien is je werk iets waar je voor hebt gekozen. De zorg is je gewoon overkomen. Als de zorg te zwaar wordt, laat dan niet vallen wat je graag doet. Tref andere maatregelen!

Hoe voer je een goed gesprek met je leidinggevende?

Blijf niet hangen in je hart luchten. Het is prettig als je begrip en waardering krijgt, maar je bent vooral gebaat bij praktische oplossingen. Vraag wat je nodig hebt en zoek samen naar oplossingen.

Denk creatief en ga niet uit van onmogelijkheden. Denk aan het voorbeeld van Marjo, ze vroeg en kreeg een parkeerplaats bij het werk die haar een uur reistijd per dag scheelde.

Eigen regie, hoe als je werk en mantelzorg combineert?

Als werkende mantelzorger red je het alleen, als je het goed geregeld hebt met de professionele hulpverlening.  Gelijkwaardigheid is de sleutel, volgens Marjo. Laat je niet wegzetten als contactpersoon of lastig familielid, maar eis de rol op van volwaardige gesprekspartner. Dat bespaart je de negatieve energie van je ‘er tussen moeten knokken’.

Bovendien is het de enige manier om, samen met de zorgvrager, de regie te kunnen houden. Zo kun je komen tot een zorgverdeling die ook voor jou werkt en jou laat werken.

Wat is goed zorgen voor jezelf?

Natuurlijk is regelmatig ontspanning zoeken belangrijk voor mantelzorgers. Zo heeft Marjo een wekelijks ‘zorg-voor-mijzelf-avondje’, maar ze benadrukt dat dat niet genoeg is. Even eruit biedt alleen een adempauze.

Daarnaast is het belangrijk dat je ook je eigen keuzes maakt en je eigen leven leidt. Werk waar je jezelf in kwijt kunt, hoort daar ook bij.  Zo mogelijk stem je samen met je naaste af wat je samen belangrijk vindt in de zorg en neem je samen beslissingen over de inrichting van de zorg. En de relatie plezierig houden met degene voor wie je zorgt, is ook goed zorgen voor jezelf.

Hoe behoud je je veerkracht als mantelzorger?

Veel mantelzorgers zie je een afwachtende houding aannemen en zich schikken naar de moeizame procedures van het complexe zorgsysteem. Bij Marjo is me al diverse keren haar veerkracht en inventiviteit opgevallen. Wat is haar geheim? Zelf wijt ze het aan haar actieve instelling. Ze wacht niet af, maar vraagt zich voortdurend af: wat kan ik er zelf aan doen? Ze geeft het voorbeeld van een benodigde scootmobiel. Langs de formele weg aanvragen kost veel tijd, energie en een stevige eigen bijdrage. Voor minder geld en veel sneller, was het via Marktplaats geregeld. Als je naar eigen wegen blijft zoeken, word je niet afhankelijker dan nodig en krijg je energie van je successen.

Marjo schreef een blog over haar ervaringen als leidinggevende met mantelzorg. Op haar site vindt je nog meer lezenswaardige blogs.

Op sprekendemantelzorgers.nl kun je lezen hoe Marjo en haar 2 collega’s eraan bijdragen dat er niet OVER maar MET  mantelzorgers wordt gepraat.

Next ArticleMeer regie, minder stress!