Een gemiste kans die je vakantiedagen kost!

En wat je kunt leren van een spaarzaam kind…

Onze zoon is een spaarzaam type. Zijn zakgeld en rapportbonus worden met een groots gebaar opgeborgen in zijn privé Bart-Smit-safe. Als hij iets wil kopen, gaat hij eerst op zoek naar een mogelijke sponsor. Hij spaart immers voor IETS GROOTS en dus onbetwistbaar nuttigs. Regelmatig treft hij iemand die gevoelig is voor dit argument. En zo blijft zijn persoonlijk kapitaaltje intact voor die ene aankoop die de greep in de kas waard is.

 

Onze dochter is uit ander hout gesneden. De muntjes branden in haar zak, danwel roze portemonnaie. Ze doet voortdurend kleine aankopen die een zevenjarige écht ontzettend nodig heeft. En wel NU. Nee, niks overleggen. Ze heeft toch de centjes? Instant tevredenheid, tot de dag dat broerlief zich opmaakt om naar de winkel van zijn keuze te gaan. En broeierige blikken als de trofee vervolgens thuis in gebruik wordt genomen.

Twee strategieën.

Ga je voor de korte of de lange termijn.

Een ding is zeker. Voor een grote wens moet onze shopping queen wachten op haar verjaardag. Of op Sinterklaas.

Jouw verborgen kapitaal

Je vakantiedagen zijn eigenlijk ook een soort kapitaaltje. Ook bedoeld om iets te doen waar je blij van wordt. En dus ook van oplaadt. Opsparen voor een langere vakantie is qua opladen een goede strategie. Zeker als je een werkende mantelzorger bent. Je hebt meer gelegenheid om aan jezelf toe te komen als je voor langere tijd op het werk uitlogt.

Helaas is de werkelijkheid vaak anders. Als de vakantietijd aanbreekt, heeft menig mantelzorger nog maar weinig vakantiedagen over. Want die lekken weg in de reguliere zorg. Ze gaan op aan doktersbezoek, aan ‘slechte dagen’, aan overleg met therapeuten of hulpverleners. In dit geval levert een verjaardag niets op. En de meeste werkgevers zijn geen Sinterklaas.

Nu is een noodzakelijke mantelzorginterventie natuurlijk niet te vergelijken met de aanschaf van nieuwe haarspeldjes.

Toch is er wel een overeenkomst.

Gelijk een vakantiedag opofferen zonder iets te vragen is namelijk echt een gemiste kans!

Het loont om goed op de hoogte te zijn van de verlofregelingen. Dan blijven je vakantiedagen in de safe tot een Grotere Vakantie. Tot die tijd laat jij je sponsoren door bestaande wettelijke regelingen.

Misschien het best bewaarde geheim …

Weet jij dat er zoiets is als calamiteitenverlof, kortdurend en langdurend zorgverlof?

En dat je dat ook mag gebruiken voor mantelzorgtaken?

Uit onderzoek van het CNV (juni 2013) blijkt dat bijna de helft van de werkende mantelzorgers niet weet welke verlofregelingen ze kunnen gebruiken. Nog eens bijna een derde kent de mogelijkheden wel, maar heeft er zelf nog nooit gebruik van gemaakt.

En dan is het nog zo dat 90% van de werkende mantelzorgers geen proactieve houding van hun werkgever ervaart ten aanzien van hun mantelzorgtaken. Daar kun je dus beter niet op wachten.

Hoe ga je het aanpakken?

Wacht niet tot het water je aan de lippen staat en je bijna door je dagen heen bent. Ga op tijd in gesprek met je baas en doe een beroep op de mogelijkheden (lees: je rechten). Onderaan dit artikel vind je een overzicht. De meeste leidinggevenden zijn namelijk ook niet goed op de hoogte. Of hebben schroom om er veel bekendheid aan te gven. Straks staat iedereen op de stoep…!

Die kans is klein. Uit elk onderzoek blijkt weer dat de meeste mantelzorgers juist te laat aan de bel trekken. Zodat ze broodnodige herstel- en oplaadtijd tekort komen. Met alle gevolgen vandien. Oplopende stress en vermoeidheid. Wat leidt tot ziekteverzuim en uitval.

Het is dus zeker ook in het belang van je werkgever dat de werkende mantelzorger van een echte vakantieperiode kan genieten.

Dat lijkt me een goede basis voor een oplossingsgericht gesprek.

Go for it!

Zorg dat je (eenmaal vrij) ook echt kunt genieten!

Daarom nog een paar tips…

  • Vermijd het ziek-in-de-vakantie-syndroom door vooraf al iets aan ontspanning te doen. Boek een goede (stoel)massage, bel een voetreflextherapeut, bezoek een rebalancer. Alles wat kan helpen om de spanning uit je lijf te halen is ok. En zorg voor voldoende slaap. (Dus niet die inbox nog helemaal leeg werken!)
  • Plan elke dag een tijdblokje helemaal voor jezelf. Al is het maar een half uur. Sta er desnoods eerder voor op. Doe daarin wat je ECHT leuk of prettig vindt. If not now, than when…?
  • Heb niet te hoge verwachtingen en plan niet te veel. Dan blijf je flexibel en sta je open voor het kleine geluk. Doe niet mee aan de wedstrijd “wie zet de leukste vakantiefoto’s op Facebook”, maar geniet van wat voor jou van waarde is.
  • En last but nog least: geniet zonder schuldgevoel. Als jij plezier hebt, betekent dat niet dat je de ander tekort doet. In tegendeel. Hoe meer gelukshormoon jij aanmaakt, hoe beter het met je gaat. En daar hebben meer mensen plezier van. Jouw zorgvrager niet in de laatste plaats!

Ik wens je van harte een fijne vakantie!

Heb je nog tips voor andere mantelzorgers aangaande vakantie en verlof: gebruik het reactieveld onder dit artikel.

 

N.B.: Nog even de formaliteiten

LET OP: Kijk voor de details en de laatste stand van zaken op rijksoverheid.nl

Calamiteitenverlof is bedoeld voor prive-problemen die onmiddellijk opgelost moeten worden. De lengte kan variëren van een paar uur (bijv. regelen van opvang) tot een paar dagen (rbijv.egelen van een begrafenis). De werkgever mag een redelijk verzoek niet weigeren. Het salaris wordt doorbetaald tijdens het calamiteitenverlof.

 Kortdurend zorgverlof is bedoeld om enkele dagen noodzakelijke zorg aan (pleeg)kinderen, de partner of ouders te kunnen geven. De duur van het verlof is maximaal tweemaal het aantal uren dat iemand in een week werkt. Bij een contract van 20 uur per week, is dat dus 40 uur per jaar. Het verlof mag in meerdere perioden worden opgenomen. De werkgever mag het kortdurend zorgverlof alleen weigeren als daardoor de organisatie in ernstige problemen komt. Het salaris wordt voor minimaal 70% doorbetaald.

Langdurend zorgverlof is bedoeld voor werknemers die gedurende langere tijd zorgen voor een naaste die levensbedreigend ziek is. Het moet gaan om de partner, het eigen kind of een ouder. De werkgever hoeft het salaris niet door te betalen. Het verlof mag alleen worden geweigerd als het bedrijf door het verlof ernstige problemen krijgt. Het langdurend zorgverlof kent een maximaal aantal uren. Bij een volledige werkweek (36 uur) is dat 216 uur per jaar. De uren kunnen worden opgenomen tijdens een aaneengesloten periode van ten hoogste 12 weken.

En voor alle verlofregelingen geldt: er kunnen extra afspraken zijn gemaakt in de CAO van jouw organisatie. Check die dus altijd of vraag ernaar bij Personeelszaken.

.

Next ArticleDe verborgen kracht van onmacht