Het alternatief voor ToDo-lijstjes dat WEL werkt!

Waar het om gaat in het levenvolg je hart

“Jullie hebben het goed samen, hé kind…” zei mijn schoonmoeder tegen me een paar dagen voor ze overleed. Alsof ze nog even wilde checken of het belangrijkste voor haar kinderen in orde was.

Mooi hoe zij op de grens van het aardse bestaan , de essentie van het leven wist te verwoorden.

Want wat laten wij ons vaak afleiden door de drukte in ons hoofd. Ons moeten, onze oordelen, onze opdrachten (van anderen en onszelf).

We maken er To Do-lijstjes van of vullen er piekermomenten mee. Terwijl at the end of the day, het enige wat telt is dat je een goede relatie hebt met degenen die belangrijk voor je zijn. Om te beginnen met jezelf! En zeker ook met degene waar je voor zorgt. Als je relatie ok is en je ervaart geven en ontvangen van genegenheid of liefde, kun je verder veel hebben.

Het lijstje met de echte prio’s

In plaats van To Do zouden we eigenlijk beter To Feel-lijstjes kunnen maken. Met al die gevoelens die gevoeld willen worden, maar waar je niet aan toekomt. Dan geef je namelijk aandacht aan de basis. Per saldo veel effectiever.

Welke gevoelens hebben er bij jou even aandacht nodig? Hoe is je gevoel voor jezelf? Voor je partner? Je familie? Je werk? Misschien moet er even iets gebeuren in die relatie?… Als jouw gevoel er mag zijn, doordat je het aandacht geeft, komt er vanzelf een actie uit voort als dat nodig is.

Creëer een nieuwe gewoonte die tijd bespaart en energie oplevert

Regelmatig even tijd nemen om je gevoel op te merken, is misschien nieuw voor je. Net als er zonder oordeel naar te kijken. Stom, onhandig, irritant… we serveren onszelf bij voorbaat al af. Creëer een nieuwe gewoonte. Merk gewoon op wat er is. En voel hoe het voelt. Verwonder je hooguit.

“Daar heb ik helemaal geen tijd voor”, hoor ik je denken. Al mijn tijd gaat op aan zorgen en werken en wat er verder allemaal op mijn bordje ligt. Eerst even die spoed-lijstjes. Waar is waar, het afstrepen van afgeronde acties op je To Do-lijstje geeft een zekere voldoening. En soms bijval van de omgeving.

Maar aandacht geven aan je To Feel-lijstje geeft rust. En bijval vanuit je hart.

Want als er op gevoelsniveau dingen spelen die geen aandacht krijgen, blijft daar energie naartoe gaan. Je kunt het herkennen als onrust in je hoofd en in je lijf. Immers, niets is zo aanwezig als dat wat er niet mag zijn. En geloof me, dan kun je ook niet echt productief zijn in de To Do-sectie.

Toch een actie (hoeft niet op je lijstje)

Dus trek 10 minuten uit en bepaal jouw To Feel-lijstje. Daarmee bezorg je jezelf de volgende voordelen:

  • je houdt je bordje leeg qua relatieonderhoud (nogmaals, vergeet ook de relatie met jezelf niet);
  • je weet direct welke acties voorrang verdienen, namelijk diegene die zorgen voor een goede relatie met degenen die voor jouw het belangrijkst zijn;
  • je zorgt voor rust in je hoofd en blijheid in je hart;
  • je houdt energie over voor wat je verder wilt doen (eventueel op een To Do-lijstje) omdat er geen lek is door rommelende gevoelens.

Niks tijdverlies dus, pure efficiency en ook nog lekkerder in je vel zitten. Wie wil dat nou niet?

Next Article#ikbenerevenniet